Het gaat zijn gangetje

Op het moment zitten er 150 jongen gespeend, enkele zijn reeds verwijderd. De ploeg is dus al aardig op stoom en het zijn stuk voor stuk mooie duifjes. De mindere haal ik er bij het spenen gelijk uit.

De vliegduiven zijn opnieuw aan het leggen en zullen tot volgend weekend broeden, alvorens ze op totaal weduwschap gaan.

De kwekers zitten nu allemaal op eitjes, nadat ze omgekoppeld zijn. Het grootste deel gaat weg, van een twaalftal koppels blijven ze hier. Als die groot zijn, worden ze allemaal gescheiden en alleen de twaalf beste worden dan tegen elkaar gezet voor twee rondes.

Enkele duivinnen zijn voor eigen gebruik, verder nog wat verplichtingen voor mensen die ze hier lang van tevoren besteld hebben en jaarlijks terugkomen. Kijk, trouwe klanten wil ik proberen van de beste wat van de hand te doen.

Let op de voeding dezer dagen!

Nog een belangrijke tip voor hen die het nodig hebben: voer de komende dagen niet te weinig. Met deze koude nachten hebben de duiven extra reserves nodig.

Degenen die de oude duiven nu wedstrijdklaar denken te maken met een dieetmengeling, zuiveringsmengeling of gerst, zijn verslagen voordat het seizoen begint.

Duiven moeten nu al rond in het vlees staan. Hou je ze nu schraal en zijn ze nu al te mager, dan kun je het vergeten.

Met dit koude weer verbruiken ze meer reserves. Zijn ze te mager, dan teren ze in op hun spiermassa. Het advies is dus: geef ze geen dieet maar juist extra vetten, bijvoorbeeld met de NPO-mix.

Duiven die gezond zijn, trainen vanzelf. Als ze een beetje te zwaar zijn, is dit er zo af. Aankomen daarentegen lukt niet meer als het seizoen begonnen is. Dan moet je ze al een week thuishouden of binnen laten.

Een seizoen duurt slechts zes maanden, dus het is zo weer voorbij. Geen ruimte voor domme, eigen fouten dus!