Enten met vorst?

Hier moeten de jongen hun PMV enting nog krijgen, maar enten met vorst doe ik niet. Jonge of oude duiven loslaten met -5 graden en een harde oostenwind doe ik ook niet. De hokken staan wel hele dagen open, duiven kunnen goed tegen de kou.

De kwekers zitten hier gewoon in de buitenlucht, er zit namelijk geen voorzijde in de kweekhokken. Persoonlijk heb ik liever vorst dan regen, dat is ook goed tegen al het ongedierte.

Trainingen

Vanaf volgende week worden de dagelijkse trainingen opgevoerd. Het ziet ernaar uit dat de temperatuur dan weer omhoog gaat.

De duiven moeten hun spieren loskrijgen voor de start van het nieuwe seizoen, anders zit je met een hok vol scheefvliegers. Ik neem aan dat ook zij aan hun uithoudingsvermogen moeten werken, net zoals wij mensen.

Hier zitten nu ongeveer 68 jongen gespeend van de eerste lichting. Van de tweede lichting liggen er ongeveer evenveel. Deze zullen over een dag of twaalf gespeend worden.

Tijdens het enten doe ik gelijk een selectieronde. Waar ik niets in zie, gaat er gelijk uit. Daar steek ik verder geen tijd, geld en energie in. Ik hoef hier immers geen honderden jongen te hebben. Vaak zie je dat de twijfelgevallen als eerste wegblijven, maar dan heb je ze al wel twee maanden lang gevoerd.

Selectiecriteria

Duiven die ik hier niet wil hebben zijn:

  • Extreem grote duiven. Dit zijn namelijk zelden goede duiven.
  • Duiven met een harde en droge pluim.
  • Duiven nu al 2 cm openstaan.
  • Duiven die een oerdomme indruk achterlaten.
  • Duiven die bij een ander gaan buurten en pas laat in de avond terugkeren.
  • Duiven die altijd dik zitten.

 

Duiven terughalen is sowieso niet aan mij besteed, zeker niet als ik weet dat ze hier al rondjes gevlogen hebben.

Jongen die tegen een draad gevlogen zijn en gerepareerd moeten worden vallen hier ook af, uitzonderingen daargelaten. Mocht er een goede oude duif tegen de draad vliegen, dan laat ik hem vaak wel hechten, maar dan gaat hij ook gelijk naar de kweek en zal hij niet meer op het vlieghok verschijnen.

Met perfect gebouwde duiven winnen is al moeilijk genoeg, laat staan met halve duiven die met geluk een keer een prijs winnen met een stormwind vanachter.

Hier zoek ik het in duiven die als jong meermaals 1 op 100 spelen, dit worden vaak de duiven van de toekomst. Hier deden mijn beste duiven zoals Superrossi, Fast Rocket etc. het als jong al super. De twee super Belgen van Peter van Oerle waren ook als jong al bij de betere en werden zelfs Asduif in het samenspel als jong.