Hoe haal je het maximale uit je duiven?

Goede duiven heeft in principe iedereen, de een wat meer dan de ander. Helaas lukt het lang niet iedereen om het maximale uit zijn duiven te halen. Dit zit hem vaak in de kleine dingen. Zelfs een waterader kan verschil maken en bepaalde planten in de omgeving van het hok ook.

In dit artikel geef ik enkele tips hoe je het maximale uit je duiven kunt halen.

Tip 1: Vermijd slechte verluchting, vocht en overbevolking op het hok

Om goed te presteren moet er voldoende zuurstof en geen overbevolking op het hok zijn.

Tocht
Tocht moet je vermijden, dit gaat vastzitten in de koppen van de duiven waardoor hardnekkige ornithose (chlamydia) kan ontstaan en daar ben je niet zomaar vanaf. Ornithose (chlamydia) is na paratyfus de grootste veroorzaker van slecht presteren.

Hoe vermijd je slechte verluchting?
Het beste kun je ervoor zorgen dat de duiven niet direct in de luchtstroom zitten, dus boven de duiven alles dicht en alleen verluchten aan de voorzijde van het hok.

Vocht
Vocht is je grootste vijand en is slecht voor zowel mens als dier.

Hoe vermijd je vocht?
Vocht vermijd je middels goed verluchte hokken en door alles dicht te houden met nat en miezerig weer. Lavakorrel zorgt ervoor dat al het vocht in het hok geabsorbeerd wordt. Hierdoor heb je jaarrond een droog klimaat op het hok.

Overbevolking
Overbevolking op het hok is nooit goed. Teveel duiven in één ruimte leidt tot een tekort aan zuurstof en zal resulteren in een vochtig hok. Onthoud deze stelregel: er zijn maar heel weinig goede duiven, dus steek je aandacht alleen in de allerbeste. Duiven waar je aan twijfelt kun je het beste opruimen.

Hoe vermijd je overbevolking?
Een richtlijn voor overbevolking: in een hok van 2h x 2b x 2l kun je het beste niet meer dan 18 vliegduiven plaatsen. Wanneer ze gekoppeld zijn, zijn het er al 36 en dan zie je het vochtgehalte al omhoog schieten.

Tip 2: Geef jaarrond een hoogwaardige, gevarieerde voeding

Het is beter voor de spijsvertering dat de duiven het gehele jaar dezelfde uitgebalanceerde mengeling krijgen, zoals de Championsmix.

Tip 3: Vermijd medicatie zoveel en zolang mogelijk

Om duiven langer bruikbaar te houden moet je de medicijnenkast zolang mogelijk dicht te laten. Op deze manier bouwen de duiven zelf hun basisconditie en weerstand op en blijven ze langer fit, omdat er niet aan gesleuteld wordt.

Mijn tip is om het drinkwater regelmatig te verzuren, of dat nu met Naturaline, knoflook of wat dan ook is. Dit is beter dan naar medicatie grijpen. Wondermiddeltjes bestaan trouwens niet. Dat is één ding dat zeker is.

Tip 4: Neem niet alles aan van iedereen!

Veel liefhebbers zijn niet standvastig genoeg en luisteren naar iedereen. Hier is op zich niets mis mee, maar betekent dit dat je ook direct alles van iedereen moet aannemen en opvolgen? Mijn advies is om voor jezelf een plan uit te stippelen en hier langere tijd 100% voor te gaan. Niet iedere week iets anders proberen. Wij mensen hebben de tijd nodig om aan iets te wennen, maar de duiven ook.

Overige tips, speciaal voor de twijfelaars onder ons

Houd het simpel, observeer en selecteer vooral op gezondheid. Tevens is het raadzaam om niet te lang met stokoude duiven aan te modderen. Een duif die ooit een goede gegeven heeft en nadien niets meer, is geen kweker. Weg ermee dus.

Pas ook op met luizen en motjes, vooral door mijten aangevreten pennen kunnen een seizoen in duigen laten vallen. Mijns inziens zijn de luisdruppels van Schroeder het beste luis- en ongediertemiddel. Eén paar keer per jaar een druppel in de nek zal ervoor zorgen dat alle duiven zuiver zijn.

Duivensport hoeft niet ingewikkeld te zijn. Houd niet teveel duiven, zodat je het overzicht kunt bewaren. Eigenlijk moet je alle duiven op je hok uit je hoofd kennen en weten waar ze uit komen, zonder het op te moeten zoeken. Dit is een teken dat je er teveel houdt.

Alles valt of staat met goede duiven. Hoe slecht je ook speelt, houdt jaarlijks de beste vijf duiven door en ruim alles wat zichzelf niet gezond kan houden op. Binnen enkele jaren zul je de prestaties omhoog zien gaan.

Een goede verzorging is belangrijk, houdt dus niet meer duiven aan dan je aankunt. Duiven houden van regelmaat. Duiven met stront aan hun poten in het vliegseizoen kan echt niet, dan moet je jezelf als duivenmelker schamen (lavakorrel op de bodem zorgt er trouwens voor dat duiven altijd schone poten hebben).

Met duiven rijden die goed trainen heeft geen nut. Met duiven rijden die niet trainen nog minder. Vaak zijn deze duiven niet gezond of te zwaar.

Duiven met blauw vlees duidt altijd op teveel eiwitten in het voer, voer van een slechte kwaliteit en/of een slechte verluchting.

Zulke duiven zullen tot topprestaties komen wanneer je de bovenstaande tips opvolgt. Op ieder hok zit wel een goede duif, het is aan de liefhebber om hier het maximale uit te halen.