Nieuwe kansen, nieuw geluk

November is de maand waarin veel hokken opnieuw gaan koppelen, al moeten de duiven daar natuurlijk wel klaar voor zijn.

Hier gaan de 24 kweekkoppels – die stevig verjongd zijn – eind november of begin december samen. Er is ook ruimte voor vier testkoppels. Zoals gezegd heb ik geen voedsterparen meer.

Ik heb alles al eens getest en van al dat verleggen kweek je geen betere duiven. Je belangrijkste duiven verslijten alleen sneller. Kunstmatige inseminatie (KI) of hengstenkweek heeft ook nooit meerdere goede duiven in een jaar opgeleverd.

Mijn kwekers brengen daarom zelf hun jongen op en de tweede leg wordt verstoken onder de vliegduiven. Na een weekje rust worden ze opnieuw gekoppeld. Ik heb twee identieke hokken met 12 koppels, dus de duivinnen gaan dan van hok #1 naar hok #2. Ze brengen dan nog twee koppels groot, al zal de vierde ronde te laat komen om nog mee te kunnen.

Uiteindelijk heb ik dan van elke duif zes jongen met twee verschillende partners. Hier zouden naar mijn maatstaven voldoende bruikbare tussen moeten zitten.

Ik was gisteren bij Lex de Jongh om vier duiven voor de Pearls of the Sky te laten fotograferen. Lex haalde hier vorig jaar zeven zomerjongen en uit vier daarvan kweekte hij top 10 NPO-winnaars, zelfs een 1e NPO. Mocht ik zelf een hok kunnen vinden waar ik dat kon, dan sta ik daar dit voorjaar op de stoep om zeven zomerjongen op te halen.

Dit najaar wordt met enkele topduiven van bekende liefhebbers nog samenkweek gedaan en dat zijn NPO/nationale winnaars. Van deze samenkweek, alsook van die met mijn Chinese vriend, moeten de jongen me 200% aanstaan om het jaar erop ingepast te worden op het kweekhok. Zo probeer ik de kwantiteit verder te verlagen en de kwaliteit te verhogen.

Pure gold is een topper op de kweek en heeft met meerdere partners top 10 NPO-winnaars gegeven. Pure Gold is zelf ook tweemaal 1e nationaal Asduif. In de zaalveiling van de Pearls of the Sky zitten twee zonen met twee verschillende partners en zij zijn beide even mooi.

De kweekresultaten van de kinderen en kleinkinderen van Olympic Millennium zijn inmiddels niet meer te tellen. Ook zij is 1e nationaal Asduif en 2e Olympiade duif. Haar nazaat doet het super op de dagfond. Zo won dit jaar een jaarling zoon van beide sector dagfondvluchten top 10 NPO.

Er zitten dan ook al vier kinderen op het kweekhok die allen top 10 NPO op de dagfond hebben gewonnen. Drie daarvan stonden zelfs in de top 3 Asduiven van de afdeling op de dagfond. Eén gaf dit jaar de 1e tegen 10.000 duiven in de afdeling en een andere een 1e NPO/Grand Prix winnaar.

Ook Lex de Jongh had dit jaar een superduif uit een dochter van Olympic Millennium. Een zoon van Avatar (broer van Olympic Millennium) x zus Super Daisy gaf dan weer een 1e NPO bij Lex.

Zo verwacht ik ook veel van Olympic Dragon, driemaal 1e nationaal Asduif en 2e Olympiade duif. Zij heeft al een top 10 NPO-winnaar gegeven, maar door allerlei verplichtingen heb ik er vorig jaar maar met enkele kunnen spelen.

Super Dragon – haar bijna identieke onbevlogen zus – is een jaartje jonger en heeft als jaarling vorig jaar drie top 10 NPO-winnaars gegeven met twee verschillende partners. Eén stond zelfs tot de laatste twee vluchten als 3e nationaal Asduif, maar werd jammer genoeg verspeeld.

Al met al komen uit de echte topduiven dus vaak ook weer topduiven en daar hoef je er jaarlijks geen tientallen voor te kweken.